Over Jannemarie

‘IK ZIE ALLES’

Gedegen kennis, ruime ervaring en weten. Dat zijn de voornaamste ingrediënten die Jannemarie Frowijn gebruikt wanneer ze honden met fysieke en/of emotionele problemen onderzoekt en behandelt. Bij kennis en ervaring kan iedereen zich iets voorstellen, maar wat is ‘weten’?

BEHANDELING EN ADVIES

Het geeft Jannemarie veel voldoening wanneer ze er ervoor kan zorgen dat de hond weer vitaal en vrolijk is. En blijft! Ook de baasjes spelen daarin een rol. Jannemarie helpt ze hun hond beter te leren kennen, zodat ze weten wat hun hond kan en wil, wat ze samen met hun hond kunnen doen en wat ze beter niet kunnen doen.

“Mijn doel is dat mens en
hond weer optimaal kunnen
genieten samen!”

[ Jannemarie – praktijkvoorbeeld ]

‘Wanneer ik een hond voor het eerst zie, zit in mijn achterhoofd natuurlijk de kennis van de anatomie, de neurologie, het bindweefsel, de spieren, de botten en de pezen. Ik weet waar alles zit en hoe het hoort te bewegen. Ook heb ik door mijn ervaring een soort database opgebouwd in mijn hoofd. Ik kan vergelijken met honden van een bepaalde leeftijd of van een bepaald ras.

Dus ik kijk naar wat afwijkt. Alles is informatie. Wat is warm, wat voelt ongezond, geblokkeerd, niet stromend in energie. Waarom doet de hond zoals hij doet. Waarom draait hij linksom terwijl ik verwacht dat hij rechtsom draait. Waarom zet hij z’n linkervoet eerst neer, want dat is in deze situatie niet logisch. Die puzzel probeer ik op te lossen. Je moet niet alleen weten hoe je moet kijken, het heeft met meer zintuigen te maken. Het gaat om een combinatie van voelen, goed luisteren, scherp observeren en soms ook ruiken.’

HET BEGON BIJ FYSIOTHERAPIE

Hoe zit het lichaam in elkaar, hoe komt het wanneer er iets hapert in het bewegingsapparaat en wat kun je daar aan doen? Die vragen fascineerden Jannemarie van jongs af aan. Ze studeerde fysiotherapie en begon een praktijk.

Ondertussen kwamen er steeds meer vragen bij. Bovendien ontdekte ze dat er meer aspecten aan bewegen zitten dan alleen spieren, pezen en botten, en ze deed een opleiding toegepaste psychologie.

 

VERDERE VERDIEPING

Als je zo veel hart hebt voor je vak en zo nieuwsgierig bent naar wat er nog meer mogelijk is, blijft er altijd wat te leren. Jannemarie volgde daarom ook een opleiding craniosacraaltherapie en een opleiding die zich nog meer op energetische aspecten van het lichaam richt. Deze therapieën sluiten helemaal aan bij de osteopathie en richten zich op het opheffen van blokkades, bijvoorbeeld in bewegingssysteem, zenuwstelsel of organen, door het weer soepel maken van het bindweefsel. Ook hierbij worden zachte technieken gebruiken die pijnloos zijn voor de hond.

DE OVERSTAP NAAR DIEREN

Kreupelheidsproblemen van haar paard waar geen oplossing voor gevonden kon worden, leidden tot een zoektocht naar een passende behandelmethode. Die vond Jannemarie in de osteopathie. Ze werd gegrepen door de achterliggende filosofie van het vakgebied en volgde de driejarige ICREO-osteopathieopleiding voor dieren in België. Ze begon een praktijk voor paardenosteopathie en paardenwelzijn.

In de loop van de jaren kwam daar ook de interesse voor honden bij. Die combinatie was in de praktijk lastig en ze besloot na verloop van tijd haar aandacht volledig te richten op de honden.

 


CV JANNEMARIE

(PARA)MEDISCH

Fysiotherapie – Hogeschool van Utrecht – 1993-1996

Osteopathie voor Dieren – International College for Research on Equine Osteopathy (ICREO) – 2005-2008

Advanced overview of craniosacral biodynamics – Roger Gilchrist (Wellness Institute) – Voorjaar 2010
Breath of Life Post-Graduation ourse – Karuna Institute (Franklyn Sills) – Voorjaar 2011

COACHING

Integrale Toegepaste Psychologie – Instituut voor Toegepaste Integrale Psychologie (ITIP) – 2004-2007

NLP Master Practitioner – UNLP opleidingsinstituut – 2022

Spiegelen met Honden – Take the Leash (Tanja van Doesburg) – 2023


 

Westerse geneeskunde en Oosterse Wijsheid komen samen in informatiegeneeskunde: NES HEALTH THERAPIE

NES Therapeut LEVEL 1 t/m 3 en Masterclasses – NES Health Europe – 2017, 2018 en 2019 – heden