De Hondenosteopaat

Bij een probleem in het lichaam kijkt de osteopaat niet alleen naar de betreffende plek zelf. De oorzaak ligt namelijk vaak in een heel ander deel van het lichaam. Een osteopaat weet welke lichaamsweefsels (spieren, pezen, zenuwen, bloedvaten etc.) met elkaar in verbinding staan en op welke manier ze elkaar kunnen beïnvloeden. De wervelkolom, als drager van het zenuwstelsel, speelt een centrale rol in de osteopathie. Vanwege de goede resultaten bij klachten van het menselijk lichaam ontstond de behoefte de kennis van dit vakgebied uit te breiden naar dieren.

NOOIT PIJNLIJK

Een osteopaat gebruikt alleen manuele technieken bij het onderzoek en de behandeling. Dat betekent dat de osteopaat alleen zijn handen gebruikt en dus niet met gereedschappen werkt. De handgrepen zijn vriendelijk, mild en nooit pijnlijk. Met haar handen tast Jannemarie het lichaam van je hond helemaal af en spoort blokkades op, die zij tijdens de behandeling met zachte handgrepen weer in beweging zet.

BASISPRINCIPES VAN DE OSTEOPATHIE

✔  het lichaam functioneert als een eenheid
✔  structuur en functie zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden
✔  het lichaam beschikt over zelfregulerende mechanismen
Ik wil een afspraak maken >

[ Jannemarie – voorbeeld uit de praktijk ]

Stel dat er een wervel vastzit. Die kun je losmaken. Maar ik kijk eerst verder, want ik wil weten waar het probleem vandaan komt. Het kan zijn dat ik eerst iets anders los moet maken zodat er minder trauma op de weefsels komt. Als gevolg daarvan kan die wervel als het ware vanzelf loskomen.

Jannemarie werkt veel met ‘cranio-sacrale’ technieken. Hierbij wordt gewerkt vanuit een diep ritme en daarbij komt het gehele zenuwstelsel tot rust. Dit is van groot belang bij het herstel van klachten.

Een behandeling is nooit pijnlijk. Een hond kan het soms wel wat ongemakkelijk vinden, of nieuw, of verrassend. Of kan eens omkijken, de plek gaan likken. Dat zijn tekenen dat de hond voelt dat bijvoorbeeld de doorbloeding weer op gang komt. Want dat is wat je wilt: herstel door ontspanning en doorbloeding. De behandeling is diepgaand en heeft langdurig effect, onder andere omdat we zowel het fysieke als het mentale aspect serieus nemen.’